Friday 5 June 2015

Understated Fine Dining at Kogetsu, Tokyo

It was our second night in Tokyo when we went to dinner at Kogetsu, a two Michelin stars restaurant in the heart of Tokyo. There weren't any expectations except that the meal would be a great treat and of course, delicious. A brief taxi ride later, we found ourselves standing in front of a small and very simple restaurant with absolutely nothing to write home about. We had to ask just to make sure that this was the right place and indeed it was. And upon entering this humble abode, there it was, a small sushi bar with a very friendly chef smiling back at us. As it turned out, this is a 15 seat restaurant and that night, we were the only two at the bar with the only other space available was a private dining room. But we pretty much had the chef all to ourselves, Mr. Shigeyuki Sato. There was not going to be a menu, just chef's creations with the finest and freshest available ingredients that are happened to be in season at the moment. Kogetsu is a second generation family restaurant since 1967 and Shigeyuki has been here for nearly two decades. He had his earlier training in the States and later decided to come back to Japan with a slightly different passion than what he had learned abroad, to polish his skills in traditional Japanese cuisine. So, for the entire evening, we happily laid our fate in the hands of Shigeyuki as he produced complexity in the most simple and alluring form. A nine course dinner with vivid colours and presentations were served together with a dry fragrant saki that complemented every taste. The dinner by no mean was the most traditional style that we have ever experienced. Each dish was carefully thought out and the menu changes according to the availability of fresh seasonal ingredients. For example, we tasted blossom leaves in its most natural fragrant state with a lovely broth that was further enhanced by a certain peppered flavoured leaf. The combination was harmonious and soft to the senses.
The entire experience was absolutely once in a lifetime. It would difficult and further impossible to find this type of traditional Japanese fine dining anywhere else other than Japan. As Shigeyuki Sato had told us from the beginning, he came back to Japan to follow his true passion for traditional ways of presenting Japanese food without losing its identity. And he has certainly achieved this and with every taste we experienced, there was a connection felt with the love and passion that went into each and every single dish that night. ___________________________________________________________________________________ Next up is Hiroshima and Kyoto, the final part of our journey throughout Japan. ___________________________________________________________________________________ Tram D Martinez with Assistant Editor Angelica Carvajal ___________________________________________________________________________________ Era nuestra segunda noche en Tokio cuando fuimos a cenar a Kogetsu, un restaurante de dos estrellas Michelin en el corazón de Tokio. No teníamos expectativas excepto que la comida sería ungran placer y por supuesto, deliciosa. Tras un breve recorrido en taxi, nos encontramos delante de un restaurante pequeño y muy simple con nada en lo absoluto que lo destacara. Tuvimos que preguntar para asegurarnos de que era el lugar correcto y de hecho así fue. Y al entrar en esta humilde morada , encontramos un pequeño bar de sushi con un chef muy amigable que nos sonreía. Al final resultó que este es un restaurante de 15 sillas y esa noche, éramos los únicos dos en el bar y el único espacio disponible adicional era un comedor privado. Pero prácticamente teníamos el chef para nosotros solos, el Sr. Shigeyuki Sato. No había un menú, sólo las creaciones del chef con los mejores y más frescos ingredientes disponibles que estaban en temporada. Kogetsu es restaurante familiar de segunda generación desde 1967 y Shigeyuki ha estado aquí por casi dos décadas. Tuvo su primer entrenamiento en los Estados y decidió después volver a Japón con una pasión un poco diferente a lo que había aprendido en el extranjero, para pulir sus habilidades en la cocina tradicional japonesa. Por lo tanto, durante toda la noche, estuvimos muy felices de poner nuestra suerte en manos de Shigeyuki mientras el creaba complejidades en la forma más simple y atractiva. Nos fue servida una cena de nueve platos con colores vivos con un sake seco y fragante seco que complementaba cada sabor. La cena en lo absoluto fue del estilo más tradicional que hayamos experimentado. Cada plato es cuidadosamente pensado y el menú cambia de acuerdo a la disponibilidad de ingredientes frescos de temporada. Por ejemplo, probamos las hojas de la flor en su esttado más natural fragante con un caldo encantador reforzado por una cierta hoja con sabor pimentoso. La combinación era armoniosa y suave para los sentidos.
Toda la experiencia fue única en la vida. Sería difícil y aún más imposible encontrar este tipo de gastronomía tradicional japonesa en otro sitio que no sea Japón. Como Shigeyuki Sato nos dijo desde un principio, el volvió a Japón para seguir su verdadera pasión por las formas tradicionales de la presentación de la comida japonesa sin perder su identidad. Y ciertamente lo ha logrado y con todos los sabores que experimentamos, hubo una conexión con el amor y la pasión que él pone en todo y cada uno de los platos durante la noche. __________________________________________________________________________________ Proximamente, Hiroshima y Kyoto, la parte final de nuestro viaje a través de Japón. __________________________________________________________________________________ Tram D Martinez con Asistente de Editor Angelica Carvajal

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